Hoe wordt covid-19 overgedragen?

COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, begint met druppeltjes van hoesten, niezen of ademen van een besmette persoon. Ze kunnen zich in de lucht bevinden of op een oppervlak dat u aanraakt voordat u uw ogen, neus of mond aanraakt. Dat geeft het virus een doorgang naar de slijmvliezen in je keel. Aangezien COVID-19 wordt overgedragen door contact met ademhalingsvloeistoffen die het infectieuze SARS-CoV-2-virus dragen, kan een persoon worden blootgesteld door een geïnfecteerde persoon die hoest of in de buurt spreekt.

Ze kunnen ook worden blootgesteld door aerosoldeeltjes in te ademen die zich van de geïnfecteerde persoon verspreiden. Overdracht van COVID-19 door inademing van virus in de lucht kan plaatsvinden op afstanden van meer dan 1,80 meter. Deeltjes van een geïnfecteerde persoon kunnen zich door een hele kamer of binnenruimte verplaatsen. De deeltjes kunnen ook in de lucht blijven hangen nadat een persoon de kamer heeft verlaten - ze kunnen in sommige gevallen uren in de lucht blijven.

Iemand kan ook worden blootgesteld via spatten en sprays van ademhalingsvloeistoffen rechtstreeks op zijn slijmvliezen. Verspreiding kan soms ook plaatsvinden door contact met besmette oppervlakken, hoewel deze route nu als minder waarschijnlijk wordt beschouwd. Zie wetenschappelijke en technische bronnen met betrekking tot binnenlucht en coronavirus (COVID-19) of kernreferenties en publicaties voor binnenlucht en COVID-19 voor technische informatie. COVID-19 wordt overgedragen wanneer mensen lucht inademen die is verontreinigd door druppeltjes en kleine deeltjes in de lucht die het virus bevatten.

Het risico om deze in te ademen is het grootst wanneer mensen zich in de buurt bevinden, maar ze kunnen over langere afstanden worden ingeademd, vooral binnenshuis. Overdracht kan ook plaatsvinden als het wordt bespat of besproeid met besmette vloeistoffen in de ogen, neus of mond, en, zelden, via besmette oppervlakken. Mensen blijven tot 20 dagen besmettelijk en kunnen het virus verspreiden, zelfs als ze geen symptomen ontwikkelen.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *