Hoe lang duren aanhoudende symptomen na covid-19?

Mensen met post-COVID-aandoeningen (of lange COVID) kunnen veel symptomen ervaren. Mensen met post-COVID-aandoeningen kunnen een breed scala aan symptomen hebben die meer dan vier weken of zelfs maanden na infectie kunnen aanhouden. Soms kunnen de symptomen zelfs verdwijnen of weer terugkomen. Milde of matige COVID-19 duurt voor de meeste mensen ongeveer twee weken.

Maar in sommige andere kunnen langetermijneffecten van COVID-19 aanhoudende gezondheidsproblemen veroorzaken en maandenlang grote schade aanrichten. Maar anderen ervaren aanhoudende gezondheidsproblemen, zelfs nadat de koorts en hoest zijn verdwenen en ze niet langer positief testen op de ziekte. Voor sommige mensen kunnen COVID-19-symptomen vier weken tot zes maanden aanhouden nadat ze positief zijn getest op het virus. Deze patiënten, gezien de naam long haulers, zijn in theorie hersteld van de ergste gevolgen van COVID-19 en zijn negatief getest.

Echter, ze hebben nog steeds symptomen van wat lange COVID wordt genoemd. Er lijkt geen consistente reden te zijn om dit te laten gebeuren. Hier om u te helpen begrijpen hoe het leven eruit ziet na herstel van COVID-19 is Dr. Joshua Septimus, universitair hoofddocent klinische geneeskunde en medisch directeur van Houston Methodist Primary Care Group Same Day Clinics.

Hoewel veel patiënten kunnen verwachten symptomen met het virus te ervaren die niet langer dan 10 dagen aanhouden, legt de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uit: „Een beperkt aantal personen met een ernstige ziekte kan replicatiecompetent virus produceren van meer dan 10 dagen dat een verlenging van de duur kan rechtvaardigen van isolatie en voorzorgsmaatregelen tot 20 dagen na het begin van de symptomen. COVID-19 heeft een vrij lange lijst van symptomen, waarvan de meest voorkomende koorts, droge hoest en kortademigheid zijn. Terwijl er nog meer bekend moet worden over COVID-langetransporteurs, AMA-lid Devang Sanghavi, MD, een specialist in kritieke zorggeneeskunde en medisch directeur van de medische intensive care van Mayo Clinic in Jacksonville, Florida, nam de tijd om vragen te beantwoorden die patiënten zouden kunnen hebben over langdurige symptomen. De hoeveelheid tijd dat het COVID-19-virus in uw systeem leeft, is uniek voor elke patiënt en hangt meestal samen met de ernst van de symptomen.

Miljoenen meer mensen hebben COVID-19 gehad dan SARS of MERS, dus het potentiële probleem van aanhoudende gezondheidsproblemen is enorm, vooral in de context van de pandemie, met isolatie, economisch nadeel, gebrek aan toegang en veranderde dagelijkse routines die de complexiteit van COVID-19 op de lange termijn nog verergeren zorg. Brigham zegt dat de enorme omvang van de zorg voor patiënten met aanhoudende COVID-19-symptomen een serieuze uitdaging is. Voor ongeveer een kwart van de mensen met COVID-19 die een of beide van deze symptomen hebben, lost het probleem binnen een paar weken op. In een persbericht van Lancet zei senior auteur Judith Rosmalen, PhD, van de Rijksuniversiteit Groningen, dat de behoefte aan gegevens over de omvang en reikwijdte van langdurige COVID-symptomen dringend nodig is.

Van alle patiënten had 12,7% symptomen die toe te schrijven waren aan COVID-19, en 381 van de 1.782 overlevenden (21,4%) en 361 van de 4.130 (8,7%) van de controles meldden dat ten minste één symptoom na 3 maanden op zijn minst matig ernstig werd en vervolgens meestal geplateerd werd. In een gerelateerd commentaar zeiden Christopher Brightling, MBBS, PhD en Rachael Evans, MBChb, beide van de Universiteit van Leicester in het Verenigd Koninkrijk, dat sommige symptomen die in het onderzoek werden gemeld, zoals vermoeidheid en kortademigheid, vergelijkbaar waren met die welke in eerder onderzoek werden aangehaald. Als u aanhoudende bijwerkingen ervaart als gevolg van COVID-19, neem dan contact op met uw zorgverlener met nieuwe of verergerende symptomen. Zorgverleners weten niet hoeveel van deze symptomen permanent zijn, of dat er permanente schade wordt aangericht.

Artsen zien een spectrum van symptomen na acute COVID-19, waarvan sommige zouden worden verwacht na andere kritieke ziekten. Eén onderzoek toonde zelfs aan dat 60% van de mensen die herstelden van COVID-19 tekenen had van aanhoudende hartontsteking, wat zou kunnen leiden tot de veel voorkomende symptomen van kortademigheid, hartkloppingen en snelle hartslag.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *